top of page

ZONADVIES


Ultraviolette straling kan je ogen en huid beschadigen en tot huidveroudering en eventueel huidkanker leiden. Lees daarom deze richtlijnen zorgvuldig voor het zonnen.

 

Beschermbrilletje

Sluit tijdens het zonnen je ogen en gebruik altijd een UV-ondoorlatend beschermingsbrilletje.

 

Medicijnen
Wanneer je medicijnen gebruikt of een huidziekte heeft, moet je voor het zonnen een dokter raadplegen. Bepaalde medicijnen maar ook cosmetica kunnen de werking van UV-licht versterken. Bij huidreacties en -veranderingen ten gevolge van blootstelling aan zonlicht raden wij je aan om de zonnebank niet te gebruiken en een arts te raadplegen.

 

Cosmetica

Verwijder enkele uren voor je zonsessie grondig alle cosmetica van je huid. Doe je sieraden af en gebruik geen buitenzon producten tijdens het zonnen, deze beïnvloeden de bruining.

 

Zonnebaden

Onder Ergoline zonnebanken kun je ontspannen van de zon genieten. Tch geldt ook hier, net als bij zonnebaden in de buitenzon: niet meer dan één zonsessie per dag. Om bruin te worden, zijn maximaal 10 zonsessies per maand voldoende. De bereikte bruine kleur wordt behouden, wanneer je in de tijd daarna ca. 1 zonsessie per week neemt. Zorg er in ieder geval voor dat er minstens 2 "pauze" dagen tussen de eerste en de tweede bezonning zitten.

 

Eerste zonsessie(s)

Welke bruiningstijd voor jou geschikt is, heeft te maken met je huidtype alsook het type zonnebank. Informeer bij het studiopersoneel over de aanbevolen bezonningstijd. De volgende personen mogen NIET onder de zonnebank:

  • Personen onder 18 jaar

  • Personen die snel verbranden (in de buitenzon)

  • Personen die helemaal niet in de zon kunnen of niet kunnen zonnen zonder zonnebrand te krijgen, wanneer ze in de zon zitten

  • Personen die ernaar neigen snel zomersproeten te krijgen

  • Personen die meer dan 20 moedervlekken van redelijke grootte op hun lichaam hebben

  • Personen die onregelmatige moedervlekken hebben (onregelmatige moedervlekken worden beschreven als asymmetrische moedervlekken met een doorsnede van 5 mm met verschillende pigmentering en onregelmatige randen; raadpleeg bij twijfel een arts)

  • Personen die huidkanker hebben, hebben gehad of er aanleg voor hebben

  • Personen waarvan in de familie huidkanker opgetreden is

  • Personen die medicijnen gebruiken. De uitwerking of bijwerking van bepaalde medicijnen kan veranderen of verergeren dor ultraviolette straling. Raadpleeg bij twijfel een arts.

 

De eerste zonsessie moet een testbezonning zijn. Deze toont, of bij u onverwachte effecten door UV-bestraling optreden. Het wordt aanbevolen met een erythemwerkzame dosis van niet meer dan 100 J/m2 te testen. Het bezonningsplan of het studiopersoneel geeft je graag de bijbehorende tijd voor deze dosis aan. Wacht je na deze testbezonning 48 uur voordat je verdere zonsessies doorvoert. Alle verdere bezonningen moeten minstens 10 minuten bedragen. Deze bezonningstijd zal uw persoonlijke minimale erythemale dosis (MED) niet overschrijden. Als uren na de bezonning een roodheid of zonnebrand ontstaat, mag er geen verdere bezonning plaatsvinden. Na een week kan het bezonningsplan weer opgenomen worden. Als er tot 48 uur na de bezonning onverwachte effecten (bijvoorbeeld jeuk) optreden, laat u zich dan voor een verdere bezonning raadplegen door een arts.

 

Gebruik de zonnebank niet wanneer de tijdschakelaar kapot is, een filterglas gebroken of verwijderd is.

 

Zonnecosmetica
Om uw mooie bruine kleur langer te behouden, moet je je huid na het zonnen verzorgen. Bijzonder geschikt hiervoor is een After Sun Lotion, die speciaal oop de behoeftes van een gebruinde huid afgestemd is.

 

Studio hygiene
Voor uw gezondheid is de juiste studio hygiene van wezenlijk belang. Voor iedere zonsessie moet zowel het ligvlak en de beschermingsbril met een speciaal ontwikkeld desinfecterend schoonmaakproduct gereinigd worden.

 

Zekerheid
Alle Ergoline zonnebanken zijn naar de geldende TUV- en EMV voorschriften getest en dragen het GS-teken. Een zekerheid, waarop je kunt vertrouwen.

bottom of page